Promena karijere

Promena karijere i kada je pravo vreme za to? Da li treba menjati trenutni posao? Rizikovati svoju redovnu platu za onu koja je u početku manje sigurna, ali donosi više radosti, često je pitanje osoba zaposlenih u korporacijama, neposredno pred “burnout”.

Moj odgovor je – menjati DA. Ali NE ODMAH! ZAŠTO?

Imala sam sreću da ne doživim pravi burnout, kao posledicu firme za koju radim, jer sam radila za porodični biznis. Realno, svaka moja ideja je bila uglavnom podržana i uz manje više truda sam je ostvarivala. Tako sam i spoznala da je JEDINI SIGURAN put od ideje do uspeha, taj da se posvećeno i svakodnevno bavimo realizacijom tog cilja, bez da zastajemo i osvrćemo se na redovne komentare. Ništa nije uspelo “iz prve” jer nije ni trebalo. Jer je svaki naredni pokušaj, pomogao da usavršim ideju i reultat bude još bolji. Dakle spremnost na nespeh i čitanje lekcije je bio moj veliki uredjaj za navigaciju.

Promena karijere

Kada imate redovan posao, svakodnevne obaveze su toliko intenzivne, da je kolotečina ta koja vas nosi na krilima i ne stižete puno da se osvrćete. Vrlo je važno osvešćivati ciljeve, jer se uz preduzetu akciju, nameće njihovo ostvarenje. Fizičari objašnjavaju kroz akciju-reakciju, astrolozi kroz igru Marsa i Saturna, a NLP kroz krug emocije – misli – ponašanje. Koju god da teoriju pratite, iskustvo će biti najbolji učitelj i najvećim skepticima. Ja više ne postavljam pitanja teorijama, samo ih testiram i proveravam koja najbolje “funkcioniše” za moje pitanje. Dakle, pokret i akcija su u svakoj od ovih teorija zajednički imenilac. Nije pasivno gledanje televizije dok čekamo da se uspeh dogodi i svi darovi padnu sa neba. Nisam čula da je neko tako uspeo.

Kada osvestite trenutak nelagode u obavljanju svakodnevnog posla, već ste pokrenuli podsvesnu akciju traženja izlaza. Znajte da ste pokrenuli točak sudbine i da sada reakcija na vaše misli dolaze. Neko će biti spreman, neko ne. Postoje 3 scenarija:

  1. Ignorišete svoj instinkt i iz straha, čak ni ne maštate, ali ste i dalje nezadovoljni. Znajte da tada ulazite u osećaj nezahvalnosti koji nije dobar prijatelj iskušenjima. O zahvalnosti pročitajTE OVDE
  2. Idete glavom kroz zid bez plana – nije dobro, jer znajte da poslu treba vremena da se razvije, a naš osnovni izvor sigurnosti – koliko god se trudilid a to ne bude, je – REDOVAN PRIHOD. I kada sebi davanjem otkaza, oduzmemo pravo i sigurnost plaćanja računa, hrane i svih benefita života, oduzimamo sebi samopouzdanje, a uz faktor vremena koji je važan i koji traje, sečemo sebi granu na kojoj sedimo, sa velikim rizikom da ostanemo BEZ OBE STOLICE. I redovne plate i svog posla, jer upadamo u emotivne strahove i blokade.
  3. Osvestite šta želite. Pišete i razvijate ideju na papiru. I dalje ne dajete otkaz na poslu. Edukujete se na temu preduzetništva, jer znajte da je “iz korena” različito raditi tamo gde imate logistiku za sve i tamo gde sve sami radite, jer je tako na početku. I dalje ne dajete otkaz. Nalazite saradnike I dalje ne dajete otkaz. Investirate u osnovne faze. I dalje ne dajete otkaz. Ostvarujete prvu prodaju. I dalje ne dajete otkaz. Godinu dana ostvarujete prodaju, dostigli ste željeni nivo primanja, dobar obim posla, imate tim i sada možete laganije da se bavite svojim poslom iz snova. Možda ćete tada odlučiti da i dalje ostanete u korporaciji, a možda ćete odlučiti i da izadjete iz je, jer vam je lična sloboda sopstvenog vremena važnija. Svakako, tada će odluka biti laka, jednostvna, sigurna, mudra. Iz osećaja sigurnosti. A ne iz osećaja straha, nezadovljstva i straha, kao opcije 1 i 2.

Dakle, mudro birajte.

Ako Vam je potrebna pomoć na temu analize biznis ideje – pročitajte ovaj post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *