Moja promena posla

Kako je izgledala moja promena posla? I zašto se ona dogodila?

Mene pokreće inspiracija. Druge muka od situacije u kojoj su. Treće bezizlazna situacija. Četvrte pokreću drugi. I tako možemo redjati u nedogled. Evo moje priče, zašto i kako sam poželela da budem konsultant.

Promena posla

Lekcija i strategija se zove UP or OUT. Odnosi se na svet menadzera, ali je primenljivo na svim životnim nivoima. Kažu – kada u sistemu hoćeš da napreduješ, moraš da proceniš da li će tvoja firma biti spremna na tvoje zahteve i da li je trenutak dobar da ih izneseš. Ako misliš da nije, jer na toj poziciji mogu dovesti nekog drugog, onda je najmudrije da dodješ do ponude za posao – bolja plata i bolja pozicija – u drugoj kući i tako sebi podigneš cenu.

Skoro je sigurno da – ćeš dobiti u svojoj matičnoj firmi bolju ponudu nego što si imao do tada. Dakle iz pasivne uloge, idemo u aktivnu i sigurno dobijamo izbor izmedju dva bolja rešenja. Obrati pažnju, menadzeri brže i bolje napreduju kada menjaju firme, nego kada rade za jednu korporaciju.

Dakle – kada misliš da više nemaš gde UP – karijera, plata, radni uslovi, tim, budućnost, sporvodjenje ideja, sloboda… najbolje je da se prihvatiš – OUT, jer samo tako možeš sebi osigurati kreativnost i radost.

To se i meni dogodilo.

U biznisu Mammas Biscuit House, koji smo porodično vodili preko 20 godina, dostigla sam uspehe koje sam mogla u skaldu sa tržištem na kojem sam bila. Nagrade za proizvode 2009/2010, nagradu Lokalnog brenda Privredne Komore Srbije, 2013 i odmah nakon toga uži izbor za poslovnu ženu godine – Žena Zmaj 2014. Ja sam tada shvatila, da je domaće tržište za naš brend i mene lično – plafon.

Nisam imala osećaj da mogu dati više i bolje sebe u tome što radimo. Procenili smo da je dalje širenje razvoja brenda potrebno u nekim drugim pravcima, od kojih neka zavise od vremena, neka od ekonomije, neke od naših životnih faza. Razumela sam da će doći do moje lične stagnacije i da će na mene to uticati negativno. Kao kontratežu uspeha, imala sam i lične ciljeve kojima nisam mogla da se posvetim dok sam puno radila i bilo mi je važno da ih sprovedem.

Želela sam drugo dete, koje nije dolazilo punih 10 godina, dok sam radila intenzivno i posvećeno. Takodje mi je bio važan osećaj rasterećenog radnog dana, bez da moram da idem u proizvodnju i bavim se temama koje sam već postavila. Kao da sam dobila na slobodnom vremenu, a nisam imala koji cilj više sebi da postavim u Srbiji.

Zato sam sebi postavila neka pitanja, uradila LIČNI VISION BOARD, sprovela sam svoj način IKIGAI analize, a onda i POSLOVNI VISION board i shvatila da je vreme za pauzu i za druge prioritete.

  • Odlučila sam da se pozabavim ličnim zdravljem – da bih ostala opet trudna. Uspela sam.
  • Isplanirala sam mužem da se iselimo u EU. Iselili smo se.
  • Shvatila sam da sam od velike pomoći preduzetnicima početnicima i da to radim sa velikim uspehom i lakoćom. Postala sam biznis mentor.

Dakle, neko bi u momentu uskraćenih potencijala realizacije svoje kreativnosti ostao da sedi tamo gde jeste, rekavši sebi – ma sedi tu. Neki tada promene korporaciju. Neki promene zemlju. Šta god da urade, važno je da idu napred i da menjaju kada vide da je plafon postavio granicu, gde nema dalje. Jer to – nema dalje – nekoga više deprimira, nego mnogi drugi razlozi depresije. Možda sam samo hrabra i ne volim da stojim. Ali bilo je jako teških trenutaka. Trenutaka neizvesnosti na mnogim poljima. No, ja sam ih uvek gledala iz ugla – koju lekciju treba da naučim? I u tom učenju nalazila radost procesa.

Ako ti je potrebna pomoć na temu promene posla, možeš pogledati usluge koje nudim i odabrati onu koja ti se čini najbolja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *