Preduzetnica, talenti i novac

Preduzetnica, talenti i novac. Šta je bitno za srećan život jedne žene? Jeste li primetili da novac nije osnova sreće i radosti i da su bogati često nesrećni? Uglavnom žene. I sama sam se u jednom trenutku, našla u osećaju da sam imala puno toga, ali sam tražila nešto više. Nešto više od onoga što se iskazuje kroz profit i platu. Interesantno? Šta bi to bilo kada govorimo o poslu?

Muškarcima se lako odobrava fokus na karijeri i porodici i novac koji steknu je “priznat”. A šta je sa suprugama? One su iz nekog razloga (najčešće majčinstvo) prestale da se bave onim što ih je inspirisalo, a u medjuvremenu su toliko stekle, da ih novac ne pokreće. Imaju ga. Za njih novac nije prepreka. Za njih novac nije neosvojiv. Za njih  je bogatstvo činjenica koju žive. Njima ništa ne nedostaje. Fokusirane su na kuću, porodicu, decu, lifestyle ili ugadjanje sebi. Nemaju fokus ka uvećavanju bogatstva. One traže veći smisao. Nešto dublje. I nisu srećne. Iako se čini da jesu, ali ipak nisu. Nisu. Prepoznaju to i one i pitaju se da li su nezahvalne ili depresivne?  Zašto su bogate i nesrećne?

Hajde da posmatramo sa energetskog prinicipa. Postoje JIN I JANG. Muška i ženska energija. Celinu čine oba dela. Muška energija je POSAO, AKCIJA. Ženska je LJUBAV i da ne poverujete – NOVAC! Proverite u svojoj okolini – jednostavno je. Ako su odnosi sa muškarcima skladni, bez svadja, čisti i protočni, vrlo je verovatno da imate POSLA I AKCIJE dovoljno. POSLA I AKCIJE, ne i NOVCA od te akcije. A ako su odnosi sa ženama skladni, puni poštovanja za žene u vašem okruženju, bez zavisti, zavidnosti, uz podršku, ljubav i to obostrano (ovde potpada i ljubav prema sebi kao semafor pokazatelj energije) tada deca, zdravlje, uspeh, sreća i novac ulaze u kuću i to na velika vrata, sa dobrim temeljom.

Da li se zato kaže, da iza svakog uspešnog muškarca, stoji podjednako uspešna žena? Rekla bih da da. Podjednako su uspešni, samo im je fokus drugačiji. Njoj ka domu i svemu što “dom” podrazumeva, a njemu ka spoljnom svetu – lovu.

Ali žene nisu više zadovoljne samo tom ulogom, često se osećaju neprihvaće i odbačene, a novac ih ne motiviše.

Kako dodje do toga?

Jedan scenario je da žena ima želju da izadje iz kuće, jer se oseća kao domaćica. Najčešće, kada su deca porasla, kada nema realne potrebe za njenim angažovanjem, a ima potrebu za iskazivanjem svoje kreativnosti, koja se do sada ogledala u rešavanju dečijih izazova. Ako se u tom momentu ne aktivnira poslovno, ona produžava svoja angažovanja oko dece, iako je to u osnovi ne čini radosnom.

Drugi scenario je kada prva faza traje dugo i žena počinje da spoznaje da je “izgubila sebe i svoj svet”, jer su deca otišla, kućna pomoćnica je tu, novca ima, putuje se dovoljno, shopping je standard. Deluje da je sve “full”, a u stvari sve je “prazno”. U duši. Neretko bivaju i prevarene, depresija uzima maha.

Preduzetnica, talenti i novac

Kreativni projekti su najbolji lek. Na zapadu se supružnici, okreću volonterskim projektima i grupnim aktivnim godišnjim odmorima, kako bi zdravlje podigli na viši nivo i kako bi što duže bili u dobroj kondiciji – odlaze na trekking, planinarenja, porodične triatlone, biciklističke ture, krstarenja po svetu, na aktivnosti koji bude nove želje, ideje i kreativnosti.

A u poslu? Ima li rešenja? Za ženu. Samo za nju. Da bude njen projekat. Kao što je bilo dete – deca – dom. Jer ona ume da se posveti procesu, tako da zdravlje, sreća, radost i ljubav budu deo porodice. Ona to može.

Kažu da smo svi rodjeni sa svrhom, ali da ona treba da bude na korist čovečanstva, a ne na ličnu. Da su nam talenti dati da ih iskorsitimo, usavršimo i znanje podelimo.

Šta mislite?

 

U jednom od mojih predhodnih tekstova, napisala sam kako sam ja promenila posao. 

………

Za analizu poslovne ideje počnite od besplatnog VODIČA ZA POSLOVNI VISION BOARD
Za postavljanje strukture u postojećem biznisu i proveru gde i šta nije dobro u njemu, uradite bespaltni email izazov 21 dan za STRUKTRU BIZNISA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *